Fotografia de portret este una dintre cele mai interesante tipuri de fotografie. Sunt mai multe lucruri de care ar trebui să țineți seama pentru a  obține un efect “Wow” în portretele finale. Subiectul este inima și sufletul compoziției unui portret.

Să aruncăm o privire la câteva sfaturi rapide!

      Lumina este foarte importantă.
Soarta fotografiei finale este determinată în mare măsură de condițiile de iluminare. De exemplu, dacă ai un fundal foarte luminos, ce poate face ca subiectul să devină o umbră, rezultatul va fi o fotografie complet ruinată.
Când te gândești să fotografiezi un  portret, reține următoarele puncte-cheie:
Nu utiliza blitzul pe direcția înainte, deoarece poate ruina fotografia și rezultatul va fi un subiect supraexpus sau plat(fără umbre).
Fă apel la simțul tău fotografic și caută cea mai bună utilizare a umbrelor.

      Încercă unghiuri și poziții diferite.
Pentru a adăuga aroma, condiment și prospețime în fotografia de portret, nu te teme să experimentezi cu pozițiile. După ce ai ales modelul, experimentează cu diferite ipostaze, unghiuri și poziții ale feței si corpului. Acest lucru te va asigura că nu obții doar fotografii portret bune dar și unele foarte interesante.

      Alege un fundal adecvat.
Fundalul poate fi uneori la fel de important ca și subiectul în sine. Poți alege un efect de difuzare al fundalului sau un efect high/low key folosind un fundal alb sau negru.

High/key – Ex. O mireasă pe un fundal alb.

Low/key  – Ex. Mire pe un fundal închis la culoare.

Oricum, asigură-te că iei în considerare fundalul înainte de a apăsa declanșatorul.
Un sfat bun este de a deschide diafragma cât mai larg posibil, pentru a crea o adâncime a câmpului superficială și a face subiectul să iasă în evidență.

      Poziții și expresii naturale versus artificiale.
Întotdeauna au fost discuții despre expresiile naturale și artificiale ale subiectului. Cea mai dificilă sarcină pentru un fotograf este de a face un portret să arate cât mai natural posibil.
Pentru a obține acest lucru, asigură-te că subiectul stă confortabil și gata pentru sedinta foto.